Het buitenseizoen is bijna op zijn einde. De blaadjes vallen van de bomen en het wordt weer vroeger donker. Tijd om weer binnen te komen fietsen, zodat je rond april weer fit de weg op kunt en niet achteraan het peloton hoeft te rijden. Maar wat kies je spinning of RPM? En waarom?

RPM. Deze fietsles bevat een naast een speciale choreografie die elke drie maanden wisselt ook een vaste structuur: warming up, tempo verhoging, heuvels, gemixt terrein, tijdrit, sprint, bergen, terugreis, stretch. Een van de meest opvallende kenmerken is dat het een intervalles is, waar vele voordelen aan zitten. Het programma wordt in meer dan 70 landen ter wereld gegeven en is al jaren een zeer populair in de fitnessbranche.

SPINNING. Het bijzondere van spinning is dat de inhoud van deze fietsles volledig in handen ligt van de instructeur. Omdat dit geen vaste choreografie bevat, kan de instructeur de inhoud van deze  ‘freestyle’ les zelf bepalen. Dat geldt dus ook voor het gebruik van muziek. Je bent hier nog meer aangewezen op de kwaliteit van de instructeur, waarbij de ene spinningles misschien perfect bij jouw wensen en trainingsdoelen aansluit en de ander minder aan jouw behoefte voldoet. Probeer dus vooral verschillende instructeurs uit!

Ons advies? Wees openminded en probeer ze beiden eens uit en vraag de instructeur wat voor jou de voordelen zijn. Hij/zij vertelt je er graag wat meer over. Inmiddels weten we dat de meest kritische spinningliefhebbers inmiddels ook de grootste RPM fans zijn.